Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy

Zdjęcie - Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek od bardzo dawna uważamy za nasz narodowy wypiek, ale w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas najprawdopodobniej z Turcji, a w polskiej tradycji świątecznej zakorzenił się na stałe w XVII wieku. Symbolika mazurka jest ściśle powiązana z zakończeniem Wielkiego Postu. Bowiem po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla chrześcijan wytrwałych w wierze i postanowieniu. Swoją nazwę bierze od słowa Mazur, które oznaczało kiedyś mieszkańca Mazowsza, bo tutaj był wyjątkowo popularny.
Mazurek do niedawna jeszcze to był wręcz rytualny wypiek w każdym domu. Niestety z czasem ta piękna tradycja zaczęła się zacierać – mimo że mazurek wciąż kojarzy nam się z Wielkanocą, to rzadko jest on przygotowywany w sposób wyjątkowy – wygląd mazurka i kompozycja smaków to była wizytówka każdej gospodyni. Dużo uwagi poświęcano ich dekorowaniu. Wykorzystywano bakalie, suszone owoce, migdały. Dzisiaj w zapomnienie idzie też jego symbolika zakończenia okresu postnego…
Pamiętam czasy, kiedy w moim rodzinnym domu wypiekało się kilkanaście różnych mazurków. Dzisiaj z okazji Wielkiej Nocy piecze się ich zaledwie kilka.
Tradycyjne mazurki, które były obowiązkowe w moim dzieciństwie to mazurek królewski, pomarańczowy, makowy i czekoladowy. Potem pojawił się kajmakowy i różany, który podaję dzisiaj.
Dobrego świętowania!

Zdjęcie - Mazurek różany.Tradycja Wielkiej Nocy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek różany 
kruchy spód
150 g mąki tortowej
100 g masła
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18%
50 g  cukru pudru
forma 15 x 20 cm

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Kłujemy widelcem, wykładamy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy fasolą.
Wstawiamy formę z ciastem i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – powinno być złociste. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W tym czasie przygotowujemy masę różaną.

nadzienie różane
200 g tartych płatków róży w cukrze
200 g mascarpone
100 g śmietany
50 g cukru pudru

płatki świeżej i suszonej róży do dekoracji

Śmietanę i cukier ubijamy w blenderze. Dodajemy mascarpone i konfiturę z płatków róży, miksujemy do połączenia składników. Masę różaną rozprowadzamy na kruchym spodzie.  Dekorujemy płatkami róży.

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki serowe z masłem czosnkowym i ziołami
1

Ślimaczki serowe z masłem czos…

food² food²
Food Square

Piernik z różanym lukrem i płatkami róż. Kto wie czy za rogiem…
1

Piernik z różanym lukrem i pła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kompot wigilijny z suszu
2

Kompot wigilijny z suszu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami
1

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowa przyprawa  piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placki bananowe
2

Placki bananowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!