Mazurek królewski

Mazurek królewski

Zdjęcie - Mazurek królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 20 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • konfitura morelowa (100 g)
  • konfitura malinowa (100 g)

Przygotowanie:

Ciasto:

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, olej, 15 g cukru pudru oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy formę o śr. 23 cm.

Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na cieście,

Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180ºC. Studzimy.

Dekoracja:

Z cukru pudru i mleka ucieramy lukier.

Pomiędzy kratki z ciasta układamy konfitury. Całość polewamy lukrem.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów