Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami
Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sałatka śledziowa z burakami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g solonych śledzi matias
  • 200 g upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 150 g jabłka
  • 80 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g cebuli
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 5 ml octu jabłkowego
  • 5 ml musztardy
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Śledzie moczymy 30–45 minut w zimnej wodzie. Następnie osuszamy i kroimy w kostkę.

Żółtko mieszamy z octem, musztardą i 1 szczyptą soli za pomocą rózgi kuchennej. Stopniowo dolewamy olej Kujawski z lnianki, nie przerywając ubijania. Kontynuujemy do powstania lekkiej konsystencji majonezu. Dodajemy jogurt i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi.

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do sałatki.

Cebulkę drobno siekamy, a orzechy kruszymy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy.

Dodajemy przygotowany dressing i mieszamy. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów