Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marmolada z selera?  Na pewno zaskoczy każdego. To nieoczywiste połączenie selera naciowego, wina, cukru, cytryny, grappy i chilli tworzy piękny smak. Dla mnie jest genialny do serów. Jestem pewna, że nawet ten, kto nie darzy selera naciowego sympatią, pokocha go właśnie w tej marmoladzie.  Może wydawać się to dziwne, że tak jest, ale zanim zadasz sobie  pytanie – marmolada z selera? – spróbuj wyobrazić sobie ten niezwykły dodatek z serem, pasztetem lub z wędliną…To prawdziwe wyrafinowanie!

Zdjęcie - Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marmolada z selera naciowego
przepis z książki  Tessy Kiros – Recipes and Dreams from an Italian Life

1 opakowanie selera naciowego bio ( mój ważył 470 g)
4 szklanki cukru
1 papryczka chili – u mnie suszona
2 łyżki startej skórki z cytryny bio
sok z 1 cytryny bio
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki zimnej wody
4 łyżki grappy ( lub innej wódki)

Umyj i przytnij koniec selera, pokrój go na kawałki usuwając ‚łyko’ z poszczególnych łodyg – wykorzystaj też liście.  Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier, chili, skórkę z cytryny i sok, wino i wodę i delikatnie zagotuj. Obniż temperaturę grzania i gotuj często mieszając – sprawdzaj, czy sok się karmelizuje. Jeżeli cukier zaczyna zmieniać się w złocisto-brązowy, zanim seler zacznie mięknąć, dodaj trochę więcej wody. Gotuj i mieszaj przez 45 minut do 1 godziny, aż będzie się tworzyła marmolada. Aby sprawdzić, czy marmolada jest gotowa, połóż łyżeczkę marmolady na mały spodek i przechyl. Jeżeli nie rozlewa się, tylko tworzy gęstą masę, dodaj grappę i gotuj razem jeszcze 5 minut. Przygotuj sterylne słoiki i przełóż do nich gorącą marmoladę, zakręć i odwróć do góry dnem. Po otwarciu słoika trzymaj marmoladę w lodówce.

Ta marmolada z selera jest tak dobra, że u mnie nie ma co chować na potem…Zjadamy wszystko na dwa śniadania.
Seler naciowy został królem! A co z selera zrobiło się w Konwaliowej kuchni?

Przepisy z tych kategorii

Kiszone rzodkiewki
1

Kiszone rzodkiewki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marynowana cebula

Marynowana cebula

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Piklowane marchewki z kminem rzymskim

Piklowane marchewki z kminem r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kiszona marchewka
1

Kiszona marchewka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kalafiory pasteryzowane w zalewie
1

Kalafiory pasteryzowane w zale…

aronia aronia
Wiem co jem