Makowiec japoński

Makowiec japoński
Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec japoński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g maku suchego
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 5 jajek
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 starte jabłka
  • 1 szklanka rodzynek
  • szczypta soli
Przygotowanie

Mak zalać zimną wodą i gotować przez 15 min. Nadmiar wody odparować lub odsączyć na sitku. Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.


Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka i miód, mieszać do połączenia składników.


Do maku dodać masę jajeczną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, jabłka, rodzynki i sól. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto przelewać do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 60 min w 180°C. Gotowy makowiec oprószyć cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów