Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!

Zdjęcie - Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten bogaty w smaki i aromaty przepis na łososia jest idealny na letni obiad. Potrzeba tylko 20 minut, aby znalazł się na naszym stole. Jest delikatny, ale z charakterem. Chrupiący na zewnątrz i skąpany w kremowym sosie, pachnącym suszonym na słońcu pomidorem i papryką. Aby cieszyć się tym daniem w pełni, polecam kupić przede wszystkim świeżego łososia z certyfikatem MSC. Zapewnimy sobie komfort wysokiej jakości rybiego mięsa.
Mój letni obiad tworzy udaną kompozycję smaków z ryżem, bulgurem lub makaronem. A co z winem do obiadu? My raczyliśmy się schłodzonym różowym lekko musującym Crazy karp z Doliny Mozeli od Marcus Spindler/Forst. Ale sprawdzi się tutaj każdy riesling. A więc chwilo trwaj!

Zdjęcie - Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

filet z łososia ( ze skórą lub bez) –  2 kawałki po 200 g ( z certyfikatem MSC)
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 żółtej cebuli posiekanej
2 łyżki suszonych na słońcu pomidorów w oleju, pokrojonych + olej
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
250 ml śmietanki 36% i mleka – pół na pół
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka klarowanego masła
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka natki pietruszki

Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Głęboką patelnię z nieprzywierającym dnem stawiamy na sporym ogniu, dodajemy masło i wkładamy filety z łososia – obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy łososia z patelni i odkładamy na bok.
Na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów, dodajemy cebulę, czosnek, suszone pomidory, paprykę i smażymy, aż będzie pachnieć czosnkiem. Wlewamy bulion warzywny i delikatnie gotujemy. Dodajemy  mieszankę śmietany i mleka i gotujemy, aż powstanie kremowy sos. Doprawiamy go solą i układamy na nim łososia. Podgrzewamy wszystko razem 2 minuty, posypujemy natką i podajemy. Wow!

Przepisy z tych kategorii

Dorsz pieczony z porami

Dorsz pieczony z porami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym

Dorsz z warzywami w sosie pomi…

Beti Beti
kruche babeczki

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Rybne curry

Rybne curry

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kotleciki z tuńczyka z oliwkami i kurkumą
2

Kotleciki z tuńczyka z oliwkam…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz z dorsza po węgiersku
1

Gulasz z dorsza po węgiersku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit