Leśny przysmak

Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny przysmak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • mąka 250 gram
  • masło 150 gram
  • jajka 3 szt.
  • grzyby świeże lub gotowane
  • cebula
  • śmietana 18%
  • ser żółty tarty 100 gram
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • szynka konserwowa
  • boczek
Przygotowanie

Ciasto:

Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz sól. Miksujemy aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodajemy jajko. Ciasto odkładamy do lodówki na 15 minut. 


Schłodzone rozwałkowujemy na placek, którym wykładamy dno i boki formy. Całe ciasto osłaniamy folią aluminiową. Na spód wysypujemy suchą fasolę lub ryż. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy dalej przez ok. 13 minut na lekko złoty kolor. 


Farsz:

Grzyby kroimy na kawałeczki/ paski, a cebulę siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z papryką ostrą, smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną szynkę lub boczek. Dorzucamy grzyby i mieszamy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. 


Do oddzielnej miski wbijamy jajka i miksujemy ze śmietanką oraz serem. Na koniec łączymy składniki na patelni. 


Zawartość patelni delikatnie, stopniowo wylewamy na upieczony spód i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i p…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grzybowa na maślance
1

Zupa grzybowa na maślance

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami