Lemon curd - krem cytrynowy

Zdjęcie - Lemon curd - krem cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj na słodko. Kilka dni temu zrobiliśmy angielski krem cytrynowy, czyli lemon curd. To znaczy Madzia zrobiła, jak mam bliżej prawdy być. Bo ja w pracy byłem. A Madzia w domu na zwolnieniu lekarskim siedziała. Tak to jest jak się chodzi w szpilkach, a się nie umie. Nogę łatwo sobie wtedy popsuć :) A teraz, lekko po 7 rano, Madzia śpi jeszcze, a ja siedzę i wpisy na blogu uzupełniam. Lemon curd ma wiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze jest to, że robi się go bardzo szybko. My przygotowaliśmy ten krem z myślą o lodach. Ot tak po prostu zachciało nam się cytrynowych lodów :) Więc teraz lemon curd, a przepis na lody za jakieś dwa dni. A warto się z tymi lodami zapoznać, bo są ekstremalnie proste! Prościej naprawdę się nie da. Bez specjalnej maszyny do lodów. Po prostu mikser i zamrażarka.

2 jajka + 2 żółtka 150 g cukru 80 g masła sok z dwóch cytryn skórka otarta z 2 cytryn

Sprawa jest wielce prosta: do rondelka wbijamy jajka (2 całe i 2 dodatkowe żółtka) i wsypujemy cukier. Zaczynamy podgrzewać na malutkim ogniu i cały czas mieszamy (ważne jest żeby ogień był malutki i żeby mieszać cały czas, żeby nam nie wyszła jajecznica). Jak nam się ładnie wszystko połączy to dodajemy resztę składników. Mieszamy aż krem się zagotuje i zgęstnieje. I będzie gładki. Następnie przecieramy przez sitko. Jeżeli chcemy jeszcze zwiększyć cytrynową moc to do przetartego kremu możemy dodać skórkę cytrynową, która została na sitku. Ale konieczności nie ma, kwestia gustu. Przekładamy do słoiczka i gotowe :)
Smacznego!

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Spring rollsy ze szparagami w orzechowym sosie

Spring rollsy ze szparagami w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dorsz skrei gotowany w białym winie z warzywami. Fragment…
1

Dorsz skrei gotowany w białym…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sos winegret
1

Sos winegret

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos z sera pleśniowego

Sos z sera pleśniowego

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Beszamel- idealny
2

Beszamel- idealny

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Sernik oreo z borówkami

Sernik oreo z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasto z kruszonką, truskawkami i rabarbarem

Proste ciasto z kruszonką, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z mango bez pieczenia

Ciasto z mango bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort Malakoff
1

Tort Malakoff

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką
3

Ciasto na maślance z truskawka…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki

Biszkopt z truskawkami – prost…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy