Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym

Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym
Zdjęcie - Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa fasolowa z grzybami i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 350 g ugotowanej białej fasoli
  • 200 g ziemniaków
  • 150 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g cebuli
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 40 ml oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
  • 10 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Czosnek i cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. 


Dodajemy starte na łezki ziemniaki i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liść laurowy, grzyby i gotujemy do miękkości.


Gdy warzywa są miękkie, dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze 5 minut.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i zdejmujemy z ognia.


Olej lniany miksujemy z natką pietruszki.


Przelewamy zupę do talerzy. 

Polewamy olejem lnianym z pietruszką.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów