Leczo warzywne

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g cukinii
  • 700 g pomidorów
  • 300 g czerwonej papryki
  • 150 g cebuli
  • 50 ml oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po gałązce rozmarynu i tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

KROK 1

Pomidory zalewamy na 10 sekund wrzątkiem, a następnie zdejmujemy skórkę.

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Wszystkie warzywa oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę, cukinię oraz cebulę i czosnek  kolejno przesmażamy na oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Przesmażone warzywa łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone pomidory, rozmaryn i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 15-20 minut pod przykryciem. Warzywa puszczą soki, ale w razie konieczności można podlać leczo niewielką ilością bulionu lub soku pomidorowego.

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Leczo podajemy z chlebem lub ryżem.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 40 minut

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy