Lasagne Tereski

Lasagne Tereski
Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne Tereski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 30 dag boczku
  • 4 duże cebule
  • 3/4 kg mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki rosołu
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 dużych pomidorów
  • 4 łyżki białego wina
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kg łagodnego żółtego sera
  • 1 szklanka śmietany lub mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • cukier
  • vegeta
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • olej Kujawski z ziołami
Przygotowanie

Sos pomidorowy:

Na patelni podsmażyć boczek z cebulą, doprawić do smaku, przełożyć do miseczki. Na patelni usmażyć mięso dodając sól, pieprz i czosnek. Połączyć z cebulą i boczkiem. Do wywaru (3 szklanki) dodać drobno pokrojoną włoszczyznę, pomidory, 2 liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 30 min. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku białym winem, solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Połączyć wszystko razem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, przed doprawieniem należy odparować nadmiar wody.

Sos beszamelowy:

Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, zalać 1 szklanką rosołu i zagotować. Przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i vegetą. Wymieszać z żółtkami, śmietaną i startym serem (2 łyżki), podgrzać - nie gotować.


Dno blaszki pokryć cienką warstwą sosu beszamelowego, rozłożyć płaty makaronu, następnie sos pomidorowy, starty ser (jeśli chcemy, aby sera było dużo należy na ser polać cienką warstwą

sos beszamelowy), na to makaron, ponownie sos pomidorowy, ser (sos beszamelowy), znowu makaron. Na koniec równomiernie rozprowadzić sos beszamelowy i starty ser. Przykryć blaszkę folią aluminiową posmarowaną olejem, aby ser się nie przypalił. Zapiekać ok. 1,5 godziny w temp. 180-200 st. C.

Płaty lasagne można wcześniej lekko podgotować; będzie wygodniej z nimi "pracować" i dodatkowo czas zapiekania całości skróci się do ok. 40 minut. Lasagne można również przygotować w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.

Mięso możesz usmażyć na oleju Kujawskim ziołowym, albo polać nim gotową lasagne.


Historia przepisu z szuflady Tereski:

"Tereska wyjechała do Włoch, jak babcia była mała. Po latach odwiedziła rodzinne strony i zostawiła po sobie przepis. W czasach, kiedy o kuchni włoskiej nikt nie słyszał, kiedy na to danie mówiono lasagne (czyt. lasagne) i babcia tak je nazywała do końca... W czasach, kiedy makaron zagniatało się na stolnicy i przycinało do wymiarów blaszki, piekło w gazowych piekarnikach (szczęśliwcy, którzy je mieli) lub duchówkach, kiedy pomidory brało się spod folii, a o niektórych przyprawach nie słyszano... W czasach, kiedy w naszych sklepach był tylko ocet i musztarda, w moim rodzinnym domu robiło się włoskie danie :-) Dzisiaj "lazanię" robię z zamkniętymi oczami i jest to nasze ulubione danie. Wszystkie składniki mogę kupić w osiedlowym sklepiku i za wszystko zapłacę kartą... wiadomo-jaką... ale wspomnienie o babci, która pierwsza zrobiła mi kiedyś lasagne jest bezcenne..."

Kategorie przepisów