Lamingtony - kokosanki

Lamingtony - kokosanki

Zdjęcie - Lamingtony - kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Te pyszne biszkoptowe kostki skąpane w kakaowej polewie i oprószone wiórkami kokosowymi zwane lamingtonami to tradycyjne ciasteczka australijskie sprzedawane na jarmarkach, dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i doskonale znane każdemu małemu Australijczykowi. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906.
U mnie w domu przygotowywane były bardzo często na różne okazje i nazywaliśmy je kokosankami, nazwę lamingtony spotkałam dopiero w internetach. Ja przygotowuję do nich ciasto ucierane z miodem, bo taki przepis kiedyś od kogoś dostała moja mama, ale to także super pomysł na wykorzystanie zakalcowatego biszkoptu, czy ciasta, które trochę podeschło.

 

Tym razem ciasto miodowe przekroiłam na pół i posmarowałam cienką, prawie niewidoczną warstwą galaretki z czarnej porzeczki, która idealnie przełamała słodki smak i sprawiła, że kokosanki zniknęły jeszcze szybciej.

Ciasto:

  • 125 dag (1/2) margaryny lub masła
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubijamy do momentu uzyskania gęstej sztywnej piany. Następnie miękkie masło miksuję z cukrem, tak by cukier choć w 2/3 się roztarł i dalej miksując dodajemy kolejno żółtka. Do takiej masy wlewamy miód i znów dokładnie miksujemy (uwaga jeśli miód jest bardzo gęsty, dobrze go wcześniej podgrzać i rozpuścić). Dalej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kolejny raz miksujemy. Na koniec ostrożnie dodajemy pianę z białek i tutaj już tylko mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką aż całość się połączy. Przekładamy do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C.

Polewa:

  • 150 gram margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • wiórki kokosowe

Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach i gotowe.
ps. Kokosanki najlepiej smakują gdy poleżą 2-3 dni ;)


Zdjęcie - Lamingtony - kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Lamingtony - kokosanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy