Kruchy placek z borówkami

Nie pamiętam już kiedy na blogu było ciasto. Pewnie dlatego, że zanim zdążę zrobić zdjęcia, to zjadamy je w mig. To ciasto postanowiłam więc uchronić przez błyskawicznym zjedzeniem i zrobiłam zdjęcia zanim do końca ostygło. Idealnie kruche ciasto, pyszne borówki i słodka pianka. To naprawdę rewelacyjna kombinacja. Ciasto ma jednak jedną poważną wadę: znika w tajemniczy sposób i w ekspresowym tempie 😊

Zdjęcie - Kruchy placek z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


dodatkowo:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
500 g borówek

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Podzielić je na 3-4 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

Borówki opłukać i dobrze odsączyć z wody. Najlepiej na papierowym ręczniku.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Rozłożyć je w formie, lekko zakładając brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 15 minut. Powinno tylko lekko się zrumienić.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Na podpieczone ciasto wyłożyć borówki, a następnie pianę z białek. Na wierzch piany zetrzeć pozostałe (surowe) ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika (180 stopni) i piec przez około pół godziny. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany.
Ciasto jest wystarczająco słodkie i nie trzeba go obsypywać cukrem pudrem po upieczeniu.


Zdjęcie - Kruchy placek z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Wolicie borówki czy jagody??


Przepisy z tych kategorii

Tort jagodowy

Tort jagodowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Torcik bezowy z jagodami
1

Torcik bezowy z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Beza ” Pavlova” z jagodami – przepis
1

Beza ” Pavlova” z jagodami – p…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pavlova - moja pierwsza!
7

Pavlova - moja pierwsza!

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Drożdżowa gwiazda

Drożdżowa gwiazda

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Dyniowy warkocz drożdżowy  z nadzieniem makowym
1

Dyniowy warkocz drożdżowy z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Ciasto korzenne z gruszkami i sosem karmelowym

Ciasto korzenne z gruszkami i…

Dzi Dzi
karmelowy

Piernik marchewkowy
1

Piernik marchewkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

Bezglutenowe ciasto czekoladow…

food² food²
Food Square

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Migdałowe ciasto z malinami- financier
1

Migdałowe ciasto z malinami- f…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka

Ciasto z jabłkami, orzechami i…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork