Kruche koperty z jabłkami

Kruche koperty z jabłkami
Proste, szarlotkowe ciasteczka z ciasta kruchego, nadziewane kawałkami jabłek z brązowym cukrem i cynamonem. W tym przepisie, swoim sposobem zamieniłam połowę maki pszennej, na mąkę orkiszową razową. Moim zdaniem, dzięki takiej zamianie, ciasteczka tylko zyskują na smaku. Smakują na ciepło i na zimno, można je podać z gałką lodów waniliowych ?

Zdjęcie - Kruche koperty z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 żółtka ( 1 białko zostawiam do sklejania ciasta )
  • 200 g schłodzonego masła
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazdka nasienne i ponownie kroję na mniejsze kawałki. Kawałki jabłek przekładam do miseczki, dodaję łyżkę cukru i cynamon. Wszystko mieszam i odstawiam. Do miseczki daję schłodzone masło pokrojone na kawałki, mąki, śmietanę i cukier. Wszystko szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 40 minut. Schodzone ciasto, dzielę na dwie części. Każdą część, rozciągam wałkiem na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinam kwadraty, o boku około 5 -6 cm. Na środek każdego kwadratu, daję małą porcję jabłek. Następnie sklejam, przeciwległe rogi kwadratów. Rogi smaruję rozkłóconym białkiem,  to ułatwia sklejanie ciasta. Piekarnik nastawiam na 190 stopni. Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut, do czasu kiedy ciasteczka się zarumienią. Ciastka można podawać na ciepło, z lodami, lub posypane cukrem pudrem. Smacznego ?

Zdjęcie - Kruche koperty z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche koperty z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów