Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Dobrze znany przepis na kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką. Tym razem wersja ciasta z jagodami zamiast tradycyjnego przepisu z malinami.

Ciasto jest leciutkie, kruche i całość dopełniają jagody. Uwielbiam to ciasto szczególnie latem , kiedy mogę je piec w przeróżnych kombinacjach.

Przygotowanie przepisu możesz podzielić na dwie części. Dzień wcześniej możesz przygotować kruche ciasto i zamrozić. Natomiast drugiego dnia przygotujesz warstwę budyniowej pianki.

Kruche ciasto z jagodami i budyniową piankę to przepis, który zawsze się udaje i przepysznie smakuje.

Na blogu znajduje się również przepis z malinami oraz brzoskwiniami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek, zimnych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 x 40 g budyniu śmietankowego, proszek
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25-30 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1 -2 godz.
Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min.
Białka (najlepiej w temp. pokojowej) miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesiany proszek budyniowy oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Oprószamy jagodami i ścieramy na wierzch pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-50 min. do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Łaciate ciasto z borówkami
1

Łaciate ciasto z borówkami

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami
1

Cytrynowe ciasto jogurtowe z j…

Dzi Dzi
karmelowy

Z (prawie) jagodami

Z (prawie) jagodami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pyszne ciasto z migdałami oraz jagodami i czerwonymi porzeczkami
1

Pyszne ciasto z migdałami oraz…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kruche ciasto z jagodami i kruszonką
4

Kruche ciasto z jagodami i kru…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek