Kremówka z lukrem pomarańczowym

Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kremówka z lukrem pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Ciasto francuskie:
  • 20 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 duże żółtko lub 2 mniejsze
  • 1 szczypta soli
  • ½ szklanki wody
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ litra mleka
  • ½ szklanki cukru
  • Lukier pomarańczowy:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
Przygotowanie

Mąkę, olej, żółtka, sól i wodę łączymy i dobrze mieszamy, zagniatamy.

Powstałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.



Wystudzone ciasto wałkujemy na kwadrat, na środku układamy cienkie plastry masła, następnie ciasto składamy na trzy części i wałkujemy.

Ponownie umieszczamy je w lodówce, a potem znów wałkujemy i tak 3-4 razy.


Gotowe ciasto dzielimy na połowę i pieczemy 2 blaty na blasze o śr. 25x25 cm. Czas pieczenia jednego blatu to ok. 20 min. w temp. 200ºC.


Gotowe ciasto francuskie może być przechowywane w lodówce ok. 2 tygodni.



Z mleka, cukru i mąk gotujemy gęsty budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do czasu, aż masa będzie gładka.


Cukier puder ucieramy z sokiem na półpłynną lejącą konsystencję.


Na jeden blat ciasta wykładamy krem, a następnie przykrywamy go drugim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, smarujemy lukrem pomarańczowym i dekorujemy plastrami pomarańczy.

Przepisy z tych kategorii

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowa szarlotka z bezową pianką
1

Cytrynowa szarlotka z bezową p…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
2

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
1

Cytrynowe spaghetti z orzechow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak  limonkowo-miodowy

Kurczak limonkowo-miodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z mango i lukrem limonkowym
1

Babka z mango i lukrem limonko…

food² food²
Food Square

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square