Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado doskonały do smarowania na kanapki, nadziewania np. naleśników lub na wierzch ciast. Dietetyczny, pełny zdrowych składników odżywczych i nie zawiera cukru. Krem idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o linię i są na diecie.

Krem jest banalnie prosty. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskujemy gładki i jednolity krem. Jeśli nie lubisz miodu lub masz uczulenie możesz go zastąpić np. syropem z agawy, syropem klonowym, melasą lub stewią. Dopasuj smak do swoich upodobań, aby był mniej lub bardziej słodszy.

Awokado koniecznie musi być dojrzałe. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania wrzuć je razem z jabłkiem lub bananem do papierowej torebki lub kartoniku i zamknij. Powinno dojrzeć przez 1-2 dni. Drugim jeszcze szybszym sposobem jest owinięcie awokado folią aluminiową i włożenie na 10 min do rozgrzanego piekarnika do 100 C. Po tym czasie awokado powinno być miękkie.

Krem jest gęsty i mocny w smaku. Awokado jest mało wyczuwalne i możemy w ten sposób przemycać w innej postaci cenne składniki odżywcze. Sprawdzi się na kanapki, placuszki lub jako dietetyczny krem na ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na nutellę z kaszy jaglanej.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

SKŁADNIKI NA KREM:

ILOŚĆ: 1 mały słoiczek kremu

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Podajemy od razu lub przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce przez kilka dni.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia
1

Bajaderki w wersji mini czyli…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Blondies z mascarpone i żurawiną

Blondies z mascarpone i żurawi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowo-orzechowe ciasto z…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Tort bezowy z kremem czekoladowym
2

Tort bezowy z kremem czekolado…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Fit ciasto czekoladowe
2

Fit ciasto czekoladowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Brownie z dynią (wegańskie)
1

Brownie z dynią (wegańskie)

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi z tuńczykiem

Gnocchi z tuńczykiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą
1

Fasolka szparagowa z maślaną b…

Dzi Dzi
karmelowy

Pudding ryżowy z duszonymi śliwkami i cynamonem

Pudding ryżowy z duszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Grzanki z prawdziwkami i sałatą rzymską na ciepło
1

Grzanki z prawdziwkami i sałat…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Warstwowy deser bananowo-jeżynowy
3

Warstwowy deser bananowo-jeżyn…

Słodki Pomysł Słodki Pomysł
Słodki Pomysł

Sałatka pomidorowa z chorizo
1

Sałatka pomidorowa z chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust