Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado doskonały do smarowania na kanapki, nadziewania np. naleśników lub na wierzch ciast. Dietetyczny, pełny zdrowych składników odżywczych i nie zawiera cukru. Krem idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o linię i są na diecie.

Krem jest banalnie prosty. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskujemy gładki i jednolity krem. Jeśli nie lubisz miodu lub masz uczulenie możesz go zastąpić np. syropem z agawy, syropem klonowym, melasą lub stewią. Dopasuj smak do swoich upodobań, aby był mniej lub bardziej słodszy.

Awokado koniecznie musi być dojrzałe. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania wrzuć je razem z jabłkiem lub bananem do papierowej torebki lub kartoniku i zamknij. Powinno dojrzeć przez 1-2 dni. Drugim jeszcze szybszym sposobem jest owinięcie awokado folią aluminiową i włożenie na 10 min do rozgrzanego piekarnika do 100 C. Po tym czasie awokado powinno być miękkie.

Krem jest gęsty i mocny w smaku. Awokado jest mało wyczuwalne i możemy w ten sposób przemycać w innej postaci cenne składniki odżywcze. Sprawdzi się na kanapki, placuszki lub jako dietetyczny krem na ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na nutellę z kaszy jaglanej.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

SKŁADNIKI NA KREM:

ILOŚĆ: 1 mały słoiczek kremu

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Podajemy od razu lub przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce przez kilka dni.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowy mus z banana i mleka ryżowego

Czekoladowy mus z banana i mle…

figmara figmara
figowe smaki

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment

Sałatka z truskawkami. Idealna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Koktajl kokosowo-truskawkowy

Koktajl kokosowo-truskawkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki