Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado doskonały do smarowania na kanapki, nadziewania np. naleśników lub na wierzch ciast. Dietetyczny, pełny zdrowych składników odżywczych i nie zawiera cukru. Krem idealnie sprawdzi się u osób, które dbają o linię i są na diecie.

Krem jest banalnie prosty. Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskujemy gładki i jednolity krem. Jeśli nie lubisz miodu lub masz uczulenie możesz go zastąpić np. syropem z agawy, syropem klonowym, melasą lub stewią. Dopasuj smak do swoich upodobań, aby był mniej lub bardziej słodszy.

Awokado koniecznie musi być dojrzałe. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces dojrzewania wrzuć je razem z jabłkiem lub bananem do papierowej torebki lub kartoniku i zamknij. Powinno dojrzeć przez 1-2 dni. Drugim jeszcze szybszym sposobem jest owinięcie awokado folią aluminiową i włożenie na 10 min do rozgrzanego piekarnika do 100 C. Po tym czasie awokado powinno być miękkie.

Krem jest gęsty i mocny w smaku. Awokado jest mało wyczuwalne i możemy w ten sposób przemycać w innej postaci cenne składniki odżywcze. Sprawdzi się na kanapki, placuszki lub jako dietetyczny krem na ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na nutellę z kaszy jaglanej.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

SKŁADNIKI NA KREM:

ILOŚĆ: 1 mały słoiczek kremu

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu

Awokado obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Podajemy od razu lub przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce przez kilka dni.

Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem czekoladowy z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jajka zapiekane po meksykańsku

Jajka zapiekane po meksykańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sos mięsny do makaronu

Sos mięsny do makaronu

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
1

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabar…

Dzi Dzi
karmelowy

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Salsa pomidorowa

Salsa pomidorowa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą

Szalona wyprawa C. i brownie.…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą

Muffinki z czarną porzeczką i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Podwójnie czekoladowy sernik jaglany
3

Podwójnie czekoladowy sernik j…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Lekki torcik czekoladowy z wiśniami
3

Lekki torcik czekoladowy z wiś…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Koktajl jogurtowy z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

Koktajl jogurtowy z czerwoną p…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Czekoladowy sernik jaglany na zimno z daktylowym karmelem
2

Czekoladowy sernik jaglany na…

Agata Agata
Pensamientos en un plato