Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru!

Zdjęcie - Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powidła ze śliwek robię każdego roku i nie mogę z nich zrezygnować – próbowałam… Tak samo jak z wielu innych rzeczy… Po prostu się nie da! To lato zaskoczyło nas swoim pięknem i wyjątkową pogodą. Śliwki dojrzały wcześniej niż zwykle i są przepyszne! Już wcześniej zrobiłam śliwki pieczone w rumie – klik! , a potem zobaczyłam te powidła – klik! na blogu Oli i musiałam je oczywiście też zrobić. Są fantastyczne! Jeżeli wybierzecie bardzo dojrzałe węgierki, to nie potrzeba ani grama cukru. Dodałam do nich cudowny cynamon i goździki ze Sri Lanki, które przywiozła mi ze swojej podróży Córka. I ogromne migdały z Sycylii. Jeden słoik zostawiłam na teraz i jedliśmy je na śniadanie z naleśnikami. Absolutnie niebo w gębie! Do korzennych powideł z migdałami możecie dolać ulubiony alkohol – koniak, rum, whisky lub porto. Nabiorą jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku. Bo dlaczego nie rozpieszczać swoich kubków smakowych?!

Zdjęcie - Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem. Bez cukru! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami i koniakiem
przepis z bloga Cztery fajery – klik!

2,5 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek
1 laska cynamonu (około 5 cm)
7 sztuk goździków
szczypta gałki muszkatołowej
150 g migdałów obranych ze skórki
5 łyżek soku pomarańczowego
50 ml koniaku Hennessy (dodałam od siebie)

* jeżeli lubicie bardzo słodkie przetwory na ostatnim etapie smażenia możecie dodać cukier

dodatkowo potrzebujemy
duży rondel z grubym dnem i drewnianą łyżkę do mieszania powideł

Migdały przed dodaniem do powideł moczymy przez około 10 minut we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki.

Śliwki myjemy, usuwamy ogonki i pestki i wkładamy je do dużego szerokiego rondla z grubym dnem. Im większa średnica rondla, tym większa powierzchnia parowania. Wlewamy sok pomarańczowy i ustawiamy garnek na jak najmniejszym ogniu. Po około 30-40 minutach śliwki zaczną puszczać sok. Dodajemy wówczas cynamon, goździki i szczyptę gałki muszkatołowej. Pierwszego dnia śliwki podgrzewamy przez około 3 – 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

Następnego dnia ponownie smażymy śliwki na malutkim ogniu przez 3-4 godziny. Powidła będą stawały się coraz gęstsze i wymagały więcej uwagi i częstszego mieszania. Po około 4-5 godzinach zestawiamy powidła z ognia i odstawiamy do następnego dnia w chłodne miejsce.

Trzeciego dnia do powideł dodajemy obrane ze skórki migdały. To już ostatni etap smażenia powideł. Trzeba je wówczas dość często mieszać i zwracać uwagę czy nie przywierają do dna garnka. Jeśli zdarzyłoby się, że powidła przywarły musimy je przełożyć do innego garnka uważając, aby nie zebrać przypalonej warstwy. ( Na tym etapie wlewamy koniak lub inny alkohol).
Smażymy do chwili, kiedy masa będzie na tyle gęsta, że nabrane na łyżkę powidła nie będą spływały, tylko spadały płatami do garnka. Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

* Uwaga! Dodatkowo wstawiłam słoiki z powidłami do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i zostawiłam je tam na 30 minut.


Polecam też powidła śliwkowe pieczone z rumem ! – klik!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i ogórkami

Sałatka śledziowa z papryką ko…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Korzenne placuszki gryczane z jabłkami

Korzenne placuszki gryczane z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka jarzynowa
1

Sałatka jarzynowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Rote Grütze

Rote Grütze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Szarlotka kokosowa

Szarlotka kokosowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kapusta kiszona z bananem
2

Kapusta kiszona z bananem

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto z żurawiną i bezą
2

Kruche ciasto z żurawiną i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

Owisanka orkiszowa na mleku ko…

food² food²
Food Square