Kopiec skrzata

Zdjęcie - Kopiec skrzata - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 10 Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.

 Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 30 min Ciasto szpinakowe

  1. 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  2. 170 g mąki tortowej
  3. 210 g mąki krupczatki
  4. 250 g cukru
  5. 3 duże jajka
  6. 250 ml oleju
  7. 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina truskawkowa

  1. 350 g truskawek *
  2. 50 ml zimnej wody
  3. 2 łyżki cukru
  4. 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem stracciatella

  1. 300 ml śmietany kremówki **
  2. 200 g mascarpone
  3. 40 g czekolady gorzkiej
  4. 4 łyżki cukru pudru

Ciasto szpinakowe

  1. Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
  2. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.

Frużelina truskawkowa

  1. Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.

Krem straciatella

  1. Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.
  2. * użyłam mrożonych malin
  3. ** użyłam śmietany 48%

Przepisy z tych kategorii

Zdrowe ciasto z truskawkami

Zdrowe ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rolada szpinakowa z truskawkami - super fit

Rolada szpinakowa z truskawkam…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto z truskawkami na zsiadłym mleku
1

Ciasto z truskawkami na zsiadł…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Tarta czekoladowa z truskawkami ( bez pieczenia )

Tarta czekoladowa z truskawkam…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Torcik bezowy z truskawkami

Torcik bezowy z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami

Tofurniczki - wegańskie mini s…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego

Gołąbki zawijane w liście czos…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Zielone szparagi i jogurtowy dip z czosnkiem niedźwiedzim

Zielone szparagi i jogurtowy d…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zielone smoothie ananas+cytryna+szpinak+bazylia
2

Zielone smoothie ananas+cytryn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami