Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym

Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym

Jeżeli tak, jak ja należycie do fanów panna cotty, to mam dla Was coś ekstra! Oto jej zdrowsza wersja bez cukru oraz laktozy. W dodatku jest w pełni wegańska, ponieważ zamiast śmietanki wykorzystałem mleko kokosowe, a żelatynę zastąpił agar. Żeby było jeszcze ciekawiej, postanowiłem przygotować ją z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha, która nadaje przyjemnej lekkiej świeżości i pięknego koloru. Całość podałem z sosem malinowym, bo w środku lata grzechem byłoby z malin nie skorzystać. Można tutaj również pokusić się o dowolne inne owoce jagodowe, a zimną użyć także mrożonych. Tutaj jest miejsce na pełną dowolność. Ta kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha to zupełnie nowy wymiar popularnego włoskiego deseru. Jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie kremowa i tak nieziemsko pyszna. To wspaniały pomysł na lato! Jeśli jednak nie jesteście fanami zielonej herbaty, to możecie pokusić się na bardziej tradycyjną wersję z wanilią. Jednak koniecznie musicie spróbować zrobić panna cottę na mleku kokosowym. Smakuje zupełnie inaczej niż ta na śmietance i zdecydowanie warto ją wypróbować. Deser warto również podać w nieco innej formie niż okrągła foremka. Wtedy jeszcze bardziej zyskuje on na oryginalności. ? To u kogo kokosowa panna cotta pojawi się niebawem na stole? ?

Zdjęcie - Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i sosem malinowym Łukasz Jeżeli tak, jak ja należycie do fanów panna cotty, to mam dla Was coś ekstra! Oto jej zdrowsza wersja bez cukru oraz…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska


Ilość porcji: 6-8 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5

SKŁADNIKI

Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha:

  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka agaru

 

Sos malinowy:

  • 200 g malin
  • 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • kilka listków mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha:

  1. Mleko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej.
  2. Dodaj cukier lub ksylitol/erytrytol oraz zieloną herbatę matcha i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  3. Agar rozprowadź w wodzie i wlej do mleka kokosowego. Gotuj przez około 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć.
  4. Gotową panna cottę przelej do silikonowych foremek lub kokili. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 2-4 h do stężenia.

 

Sos malinowy:

  1. Maliny zmiksuj z cukrem lub ksylitolem/erytrytolem na sos. Możesz go również chwilę podgotować, aby był bardziej gęsty.
  2. Gotową panna cottę podawaj z sosem malinowym i listkami mięty.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy