Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 750 g polędwiczek wieprzowych (2 polędwiczki)
  • 200 g wiśni bez pestek
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 50 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Wiśnie krótko obgotowujemy w wodzie, a następnie dobrze odsączamy. 

 Polędwiczki kroimy wzdłuż w taki sposób, by utworzyła się głęboka kieszeń na farsz. Całość oprószamy solą i pieprzem. 

Do środka mięsa wkładamy ściśle wiśnie i zwijamy ściśle.

Polędwiczki owijamy dookoła plastrami boczku. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. 

Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony. 

Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i całość pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut. 

 Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut, po tym czasie kroimy w plastry. 



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów