Kofty wieprzowe

Taaak, wiem, kofty nie powinny być wieprzowe. Obiecuję zrobić oryginalne na grillu, jak tylko będę miała do wykorzystania baraninę (coś czuję w kościach, że będę... Wwły? :)). Ten przepis został już raz przemielony, ale nie opublikowany, właściwie nie wiem czemu. Dzisiaj nadrabiam, potrawa zdecydowanie warta zapamiętana. Mięsiwo wyszło bardzo aromatyczne, bardzo. Zresztą, sami widzicie co siedzi w składzie. Kofty zjedliśmy z plackami tortilli, z jogurtem, chili, sałatą i czerwoną cebulą. Przy okazji robienia tych oryginalnych, dorzucę do nich harissę albo sos z pieczonej papryki - będą jeszcze lepsze.


Zdjęcie - Kofty wieprzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty lub świeżej kolendry
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej chili
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na około 15 sztuk)

Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, czerwoną cebulę i rozdrobniony czosnek. Do całości wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Z mięsa formujemy klopsiki (moje były wielkości piłeczek pingpongowych) i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu, około 5 minut. Nie smażcie ich za długo, powinny być soczyste. Koftami można nafaszerować chlebki pita lub placki tortilli i uzupełnić je o sałatę lodową, czerwoną cebulę, jogurt i plasterki chili. Sami już ocenicie, co Wam do tego pasuje.

Przepisy z tych kategorii

Matar paneer

Matar paneer

Tyna Tyna
In cooking we trust

Indyjskie curry z kurczakiem i jogurtem – Murgh Kari
1

Indyjskie curry z kurczakiem i…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Hummus z czarnej fasoli i pieczonego czosnku
2

Hummus z czarnej fasoli i piec…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sabih – izraelski street-food

Sabih – izraelski street…

food² food²
Food Square

Za’atar

Za’atar

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Roladki z piersi kurczaka faszerowane duszonym porem i marchewką
1

Roladki z piersi kurczaka fasz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Papryka faszerowana mięsem i kaszą. Obiad dla Niej i dla Niego

Papryka faszerowana mięsem i k…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wołowina po wietnamsku z brokułami i fasolką szparagową

Wołowina po wietnamsku z broku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką
2

Pieczony kurczak z chrupiącą s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bacon jam, czyli amerykański „dżem z boczku”
1

Bacon jam, czyli amerykański „…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zapiekanka z cukinią
1

Zapiekanka z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food