Kluski śląskie

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluski śląskie - to moja kolejna propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku. Jak sama nazwa wskazuje kluski te są potrawą ze Śląska. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Ja podawałam je z sosem pieczarkowym. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż w tym przypadku ważna jest sama zasada, według której przygotowuje się kluski. Orientacyjnie podam tylko, że u mnie z ½ kg ziemniaków wyszło około 25 sztuk.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Ja podawałam z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz, chili, ziarenka smaku (Vegeta)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili i ziarenkami smaku. Uwaga ziarenka smaku (lub Vegeta) są już słone i dlatego należy uważać z doprawianiem sosu solą. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Kluski śląskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

KLUSKI ŚLĄSKIE
24

KLUSKI ŚLĄSKIE

duszek duszek
Potrawy regionalne

Kluski czarne
16

Kluski czarne

atina atina
Tak sobie pichcę...

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kopytka zapiekane z serem

Kopytka zapiekane z serem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ziemniaczane róże - szybka przekąska
1

Ziemniaczane róże - szybka prz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krupnik

Krupnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczna fasolka po bretońsku

Błyskawiczna fasolka po bretoń…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak, boczkiem, papryką i koperkiem

Bakłażan faszerowany kaszą pęc…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopytka zapiekane z serem

Kopytka zapiekane z serem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety drobiowe z kaszą i pieczarkami

Kotlety drobiowe z kaszą i pie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką

Halibut z pietruszkowo - cytry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pstrąg pieczony w winie

Pstrąg pieczony w winie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku