Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą
Zdjęcie - Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g marcepanu
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g mąki krupczatki
  • 20 ml kwaśnej śmietany
  • 15 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie

Suszone śliwki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy do namoczenia na 1-2 godziny.


Namoczone śliwki odcedzamy. Wrzucamy do rondelka i smażymy jak powidła, często mieszając. Gdy śliwki zmiękną i zgęstnieją, lekko rozdrabniamy je blenderem lub widelcem. Studzimy.


Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, 80 ml oleju Kujawski i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut.

Kruche ciasto wykładamy na dno formy i formujemy dekoracyjny brzeg. Pieczemy przez około 20-25 min. w temp. 180ºC. Studzimy.


Czekoladę roztapiamy w rondelku na najmniejszym ogniu uważając, żeby się nie przypaliła. Do ciepłej czekolady dodajemy 20 ml oleju Kujawski i dokładnie mieszamy.


Na upieczony spód mazurka wykładamy powidła z suszonych śliwek i ⅔ czekolady. Na wierzch rozsypujemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce marcepan.

Całość polewamy resztą polewy czekoladowej.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów