Kawowy sernik nowojorski

Zdjęcie - Kawowy sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski zamieniłam w sernik o wspaniałej, kawowej nucie. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia!

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 1 hr 20 min

Spód

  1. 200 g ciasteczek zbożowych *
  2. 75 g masła

Sernik

  1. 1200 g serka kremowego **
  2. 260 g cukru
  3. 4 jajka
  4. 60 g mąki pszennej
  5. 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  6. 150 ml śmietany kremówki
  7. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej

Polewa kawowa

  1. 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  2. 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  3. 3 łyżki drobnego cukru

Dekoracja

  1. 100 ml śmietany kremówki
  2. 100 g mascarpone
  3. 2 łyżki cukru pudru
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Spód

  1. Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Sernik

  1. Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.

Polewa kawowa

  1. Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
  2. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
  3. * użyłam ciastek degistive
  4. ** użyłam serka philadelphia

Notes

  1. - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
  2. - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Przepisy z tych kategorii

Kawa z whisky. Sernik
2

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kawowy sernik na zimno
2

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Babeczki cappuccino

Babeczki cappuccino

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto kostka kawowa
3

Ciasto kostka kawowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Różowe latte z mlekiem migdałowym
1

Różowe latte z mlekiem migdało…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto Hawanka
2

Ciasto Hawanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śledzie z bryndzą. Na wigilijny stół…
1

Śledzie z bryndzą. Na wigilijn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de pommes, czyli francuska zapiekanka z ziemniaków
3

Gratin de pommes, czyli francu…

food² food²
Food Square

Twarożek z kiełkami groszku cukrowego

Twarożek z kiełkami groszku cu…

figmara figmara
figowe smaki

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kawowy sernik na zimno
2

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim