Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem zapiekana w piekarniku. Pyszna, zdrowa i do tego pożywna. Doskonała na deser, śniadanie lub kolację.

Kaszę gotujemy w tradycyjny sposób, aby była sypka i nie przegotowana na papkę. Gotujemy w wodzie, ale możesz ją ugotować również w mleku.

Jabłka (u mnie o słodkim smaku) pokroiłam w drobną kosteczkę i lekko poddusiłam, aby zmiękły. Jabłka były słodkie i nie dodawałam zbyt dużo cukru do kaszy i nadzienia. Wierzch posypałam cynamonem, podczas zapiekania tworzy się fajna skorupka z kaszy.

Do kaszy jaglanej z jabłkami uwielbiam dodać kleks z ubitej śmietanki bez żadnego cukru. Fajnie smakuje i dodatkowo podkreśla smaki.

Kasza jaglana w takiej opcji bardzo mi smakuje i mogłabym ją jeść na okrągło. W sezonie możesz jabłka zamienić malinami, jagodami lub truskawkami. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wodę zagotowujemy razem z solą i olejem. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień do minimum, chwilę mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na 15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 min.
Foremki lub kokilki smarujemy lekko masłem. Wykładamy na dno każdej kaszę jaglaną, jabłka i ponownie kaszę. Na wierzch dajemy małe kawałeczki masła i oprószamy lekko cynamonem. Każdą foremkę owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy. Podajemy z kleksem jogurtu lub ubitej śmietany.

Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji

Wegańskie lody matcha, czyli l…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

Tofurnik na zimno z galaretką…

food² food²
Food Square

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pianka rabarbarowa

Pianka rabarbarowa

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Lody kokosowe bez cukru

Lody kokosowe bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Deser czekoladowy z awokado i żurawiną

Deser czekoladowy z awokado i…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami
1

Tort naleśnikowy z kremem z ma…

food² food²
Food Square

Deser a’la tiramisu z truskawkami

Deser a’la tiramisu z truskawk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Deser truskawkowo - lodowe tiramisu
3

Deser truskawkowo - lodowe tir…

Beti Beti
kruche babeczki

Bezy z lodami jagodowymi
1

Bezy z lodami jagodowymi

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy