Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem zapiekana w piekarniku. Pyszna, zdrowa i do tego pożywna. Doskonała na deser, śniadanie lub kolację.

Kaszę gotujemy w tradycyjny sposób, aby była sypka i nie przegotowana na papkę. Gotujemy w wodzie, ale możesz ją ugotować również w mleku.

Jabłka (u mnie o słodkim smaku) pokroiłam w drobną kosteczkę i lekko poddusiłam, aby zmiękły. Jabłka były słodkie i nie dodawałam zbyt dużo cukru do kaszy i nadzienia. Wierzch posypałam cynamonem, podczas zapiekania tworzy się fajna skorupka z kaszy.

Do kaszy jaglanej z jabłkami uwielbiam dodać kleks z ubitej śmietanki bez żadnego cukru. Fajnie smakuje i dodatkowo podkreśla smaki.

Kasza jaglana w takiej opcji bardzo mi smakuje i mogłabym ją jeść na okrągło. W sezonie możesz jabłka zamienić malinami, jagodami lub truskawkami. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki masła

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wodę zagotowujemy razem z solą i olejem. Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień do minimum, chwilę mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około 15 min. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i zostawiamy na 15 min.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, masłem, cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dusimy przez około 10 min.
Foremki lub kokilki smarujemy lekko masłem. Wykładamy na dno każdej kaszę jaglaną, jabłka i ponownie kaszę. Na wierzch dajemy małe kawałeczki masła i oprószamy lekko cynamonem. Każdą foremkę owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 30 min. Na 5 min. przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy. Podajemy z kleksem jogurtu lub ubitej śmietany.

Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto jabłkowe
2

Ciasto jabłkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Proste ciasteczka ze śliwkami
1

Proste ciasteczka ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Płatki żytnie z brzoskwiniami
1

Płatki żytnie z brzoskwiniami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, low fodmap

Lody orzechowe - vege, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Kakaowy pudding chia (bez cukru)
1

Kakaowy pudding chia (bez cukr…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chia pudding z marakują i miodem
1

Chia pudding z marakują i miod…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Budyń z ryżu i mleka kokosowego

Budyń z ryżu i mleka kokosoweg…

figmara figmara
figowe smaki

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wegański krem czekoladowy
1

Wegański krem czekoladowy

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka