Karpatka z kremem

Karpatka z kremem

Zdjęcie - Karpatka z sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka z sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka z sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka z sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karpatka z sezonowymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • Ciasto:
  • 250 ml wody
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • ½ litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • truskawki, maliny lub jagody.

Przygotowanie

Wodę z olejem zagotowujemy, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy na małym ogniu. Następnie odstawiamy i studzimy.

 

Do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i miksujemy, pod koniec dodajemy płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

 

Po połączeniu się składników, dzielimy masę na połowę i pieczemy dwa oddzielne ciasta (blacha o wym. 25x25 cm). Ciasto dobrze jest rozprowadzać łyżką zamoczoną w oleju.

 

Z mleka, cukru i mąk gotujemy gęsty budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch i dodajemy porcjami zimny budyń.

Miksujemy do czasu, aż masa będzie gładka.

 

Na jeden blat ciasta wykładamy krem, a następnie przykrywamy go drugim blatem. Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem

Kategorie przepisów