Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Zdjęcie - Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Konwalie już ostatnie…Odchodzą, przekwitają…Trzeba będzie czekać kolejny rok na białe dzwonki zawieszone na delikatnej łodydze…Dla mnie kwiaty czyste, doskonałe, niepowtarzalne w swojej prostocie.
J. mieszka teraz hen za oceanem, ale jako małe dziewczynki wypuszczałyśmy się na leśną polanę i wiłyśmy konwaliowe wianki. Wracałyśmy do domu w konwaliowym kwieciu i zapachu, który zawracał nam w małych głowach.
Babcia wkładała nasze wianki do miski z wodą, aby żyły jeszcze kilka dni. Biegałyśmy w nich po łąkach udając leśne elfy…
Obie lubiłyśmy też ryżowe puddingi z owocami z ogrodu. Mogłyśmy jeść je codziennie o każdej porze dnia.
Deser elfów – tak mawiałyśmy, wyjadając kolejną miseczkę…

Zdjęcie - Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding ryżowy na mleku kokosowym z karmelizowanym rabarbarem – deser elfów

karmelizowany rabarbar
2 łodygi rabarbaru
2 łyżki miodu akacjowego
sok z połowy cytryny
2 łyżki jasnego kremu balsamicznego
1 laska cynamonu

Rabarbar myjemy i kroimy go na 2 cm kawałki. Na patelnię wykładamy miód i podgrzewamy. Dodajemy kawałki rabarbaru, cynamon i wolno smażymy. Dolewamy sok z cytryny i krem balsamiczny i zwiększamy nieco grzanie. Kiedy płyn zgęstnieje, wyłączamy płytę.

pudding
100 g ryżu krótko ziarnistego – u mnie Arborio
2 puszki mleka kokosowego bio 22% tłuszczu
50 g cukru trzcinowego bio
1 kawałek cynamonu
100 ml bitej śmietany (opcjonalnie)

Do garnka wsypujemy ryż, cukier, wlewamy mleko i wkładamy cynamon. Gotujemy na średnim ogniu ok.40 minut często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Ryż powinien wchłonąć mleko. Masa powinna być gęsta. Zdejmujemy ryż z ognia i wyjmujemy cynamon. Garnek z ryżem przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy ryż do wystudzenia – folia zapobiegnie powstaniu nieprzyjemnego kożucha. Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z masą ryżową. Wykładamy na miskę, zawijamy folią i dobrze schładzamy – najlepiej w lodówce. Podajemy z karmelizowanym rabarbarem i sosem, który powstał podczas jego karmelizowania.

Co z rabarbaru wyczarowała Konwaliowa kuchnia?  – klik! Zajrzyjcie tam koniecznie!

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z włoskiej kapusty i indyka - zdrowsza wersja
2

Gołąbki z włoskiej kapusty i i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ananasem
1

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryż smażony z warzywami i kukurydzą
1

Ryż smażony z warzywami i kuku…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Domowy paprykarz szczeciński
1

Domowy paprykarz szczeciński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Tarta z truskawkami i rabarbarem
1

Tarta z truskawkami i rabarbar…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
3

Rabarbarowe tartaletki frangip…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis