Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami
Zdjęcie - Kaczka z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 większa kaczka
  • około 6-8 kwaśnych jabłek
  • 5-6 łyżeczek majeranku
  • olej Kujawski do natarcia tuszki i wysmarowania formy
  • około 4 łyżeczek dżemu z cierpkich owoców (żurawiny, wiśni, czarnych porzeczek, itp.)
  • sól, pieprz wedle uznania
  • nić do żywności
Przygotowanie Kaczkę, najlepiej z dobrego źródła, czyli hodowaną na wolnym wybiegu, musimy zamrozić przed przystąpieniem do pracy. Jeżeli mamy już zamrożoną, to jeszcze lepiej.


Na dzień przed przygotowaniem zamrożoną kaczkę namaczamy w letniej, mocno osolonej wodzie. Przyciskamy ją dodatkowym ciężarkiem tak, aby cała była dokładnie zanurzona - u mnie służy do tego zazwyczaj ciężki, gliniany talerz. Kaczka powinna się w tej wodzie powoli rozmrozić i poleżakować. Dobrze, aby naczynie, w którym ją namaczamy, stało w chłodnym miejscu - tak około 18°C, ale nic się nie stanie, jeżeli będzie nieco cieplej.


Kaczka powinna w takiej kąpieli spędzić około doby. Po tym czasie wyjmujemy ją i dokładnie myjemy. Nacieramy całą solą, pieprzem i połową majeranku. Wkładamy jeszcze na około 20 minut do lodówki.


W międzyczasie połowę jabłek obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być szczególnie drobne). Pokrojone jabłka mieszamy z resztą majeranku.


Kaczkę z lodówki nadziewamy jabłkami. Całość zaszywamy mocną nicią na okrętkę. Formę, w której będziemy piekli ptaka, skrapiamy olejem Kujawskim, podobnie jak samą kaczkę.

Piekarnik nagrzewamy do około 200°C. Kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika pod przykryciem. Pieczemy przez około 90 minut, stale (co około 10 minut) polewając ptaka wytapiającym się sukcesywnie tłuszczykiem.


Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i delikatnie nacinamy skórę pomiędzy udami a korpusem, aby nagromadzony tam tłuszczyk miał ujście.


W międzyczasie przygotowujemy jabłka do pieczenia. Dokładnie myjemy i usuwamy łyżką do melona ogryzki, tworząc ładne wgłębienia, które napełniamy dżemem. Napełnione jabłka układamy w brytfance obok kaczki i pieczemy dalej razem, ale już bez przykrycia, nadal polewając kaczkę utworzonym sosem.

Ptak jest gotowy, gdy skórka ładnie się zrumieni, a po nakłuciu uda wypływający sok nie będzie już miał krwistego koloru.


Podajemy na gorąco razem z upieczonymi całymi jabłkami nadziewanymi dżemem.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów