Jak zrobić w domu prażoną cebulkę?

Prażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana i w jakim tłuszczu smażona. Jak zrobić prażoną cebulkę w domu?
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Weź dowolną ilość cebuli - ja jednorazowo przygotowuję z 3-4 średnich. Obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę lub piórka - porozdzielaj je palcami. Pokrojoną cebulę przełóż do miski i zasyp mąką. Mąki powinno być tyle żeby dobrze "okleiła" każdy kawałeczek cebuli. Wymieszaj wszystko dokładnie - możesz użyć łyżki, ręki lub po prostu potrząsać miską. Odstaw na kilka minut.
W garnku z grubym dnem (takim, żeby nadawał się do smażenia) rozgrzej tłuszcz - ja używam oleju rzepakowego. Kiedy będzie dobrze rozgrzany (podobnie jak np. do frytek) wrzucaj partiami oprószoną mąką cebulę. Smaż do uzyskania odpowiedniego koloru. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik i dobrze odsącz z tłuszczu. Kiedy przestygnie przypraw niewielką ilością soli.
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Taką cebulkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
  • Zanim wrzucisz cebulę na tłuszcz, nie zapomnij strzepnąć z niej nadmiaru mąki - ja używam do tego celu "rzadkiego" sitka.
  • Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu.
  • Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów.

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarniste risotto z dynią

Pełnoziarniste risotto z dynią

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Śniadaniowa sałatka ogórkowo - jajeczna

Śniadaniowa sałatka ogórkowo -…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kasza gryczana z dynią, suszonymi pomidorami i pesto
2

Kasza gryczana z dynią, suszon…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim

Makaron z boczniakami w stylu…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zielona owsianka
1

Zielona owsianka

figmara figmara
figowe smaki

Leniwe dyniowe
1

Leniwe dyniowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Domowe mleko kokosowe
1

Domowe mleko kokosowe

aronia aronia
Wiem co jem

Domowe masło śmietankowe
1

Domowe masło śmietankowe

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe masło
1

Domowe masło

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Masło orzechowe (arachidowe)
1

Masło orzechowe (arachidowe)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Crème fraîche
1

Crème fraîche

food² food²
Food Square

Olej z czosnkiem niedźwiedzim
1

Olej z czosnkiem niedźwiedzim

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit