Jak zrobić w domu prażoną cebulkę?

Prażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana i w jakim tłuszczu smażona. Jak zrobić prażoną cebulkę w domu?
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Weź dowolną ilość cebuli - ja jednorazowo przygotowuję z 3-4 średnich. Obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę lub piórka - porozdzielaj je palcami. Pokrojoną cebulę przełóż do miski i zasyp mąką. Mąki powinno być tyle żeby dobrze "okleiła" każdy kawałeczek cebuli. Wymieszaj wszystko dokładnie - możesz użyć łyżki, ręki lub po prostu potrząsać miską. Odstaw na kilka minut.
W garnku z grubym dnem (takim, żeby nadawał się do smażenia) rozgrzej tłuszcz - ja używam oleju rzepakowego. Kiedy będzie dobrze rozgrzany (podobnie jak np. do frytek) wrzucaj partiami oprószoną mąką cebulę. Smaż do uzyskania odpowiedniego koloru. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik i dobrze odsącz z tłuszczu. Kiedy przestygnie przypraw niewielką ilością soli.
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Taką cebulkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
  • Zanim wrzucisz cebulę na tłuszcz, nie zapomnij strzepnąć z niej nadmiaru mąki - ja używam do tego celu "rzadkiego" sitka.
  • Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu.
  • Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów.

Przepisy z tych kategorii

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i s…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z soczewicy, cukinii i pora
2

Sałatka z soczewicy, cukinii i…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa z selera i jabłek - polska odpowiedź na francuską zupę cebulową

Zupa z selera i jabłek - polsk…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wrapy z tofu à la bánh mì

Wrapy z tofu à la bánh mì

Tyna Tyna
In cooking we trust

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
4

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Proste ciasto z makiem
2

Proste ciasto z makiem

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pierniczki  Brukowce
2

Pierniczki Brukowce

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Sernik
3

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Piernik biszkoptowy
2

Piernik biszkoptowy

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

 Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą
2

Pierogi z ziemniakami i kiszo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit