Jak zrobić w domu prażoną cebulkę?

Prażona cebulka to pyszny dodatek do wielu dań. Jest idealna do sałatek, sosów, zup, czy też hot dogów i hamburgerów. Właściwie ogranicza nas tylko nasza fantazja. W sklepach można kupić gotową, ale przecież to pójście na łatwiznę, nie uważacie? Zrobić ją samodzielnie w domu to nie jest wyczyn na miarę nagrody Nobla, a zawsze wiadomo, że nie jest konserwowana i w jakim tłuszczu smażona. Jak zrobić prażoną cebulkę w domu?
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Weź dowolną ilość cebuli - ja jednorazowo przygotowuję z 3-4 średnich. Obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę lub piórka - porozdzielaj je palcami. Pokrojoną cebulę przełóż do miski i zasyp mąką. Mąki powinno być tyle żeby dobrze "okleiła" każdy kawałeczek cebuli. Wymieszaj wszystko dokładnie - możesz użyć łyżki, ręki lub po prostu potrząsać miską. Odstaw na kilka minut.
W garnku z grubym dnem (takim, żeby nadawał się do smażenia) rozgrzej tłuszcz - ja używam oleju rzepakowego. Kiedy będzie dobrze rozgrzany (podobnie jak np. do frytek) wrzucaj partiami oprószoną mąką cebulę. Smaż do uzyskania odpowiedniego koloru. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik i dobrze odsącz z tłuszczu. Kiedy przestygnie przypraw niewielką ilością soli.
Zdjęcie - Jak zrobić w domu prażoną cebulkę? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Taką cebulkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni.
  • Zanim wrzucisz cebulę na tłuszcz, nie zapomnij strzepnąć z niej nadmiaru mąki - ja używam do tego celu "rzadkiego" sitka.
  • Jeśli chcesz uzyskać "smakową" cebulkę, wtedy przed obtoczeniem jej w mące, przypraw ulubionymi przyprawami, ale nie sol jej. Sól dodajemy dopiero po usmażeniu.
  • Domowa cebulka nie będzie tak bardzo chrupiąca, kiedy postoi w lodówce, jak jest ta ze sklepu. Ma jednak niezaprzeczalną przewagę: nie zawiera konserwantów.

Przepisy z tych kategorii

Zróbmy sobie.... masło
2

Zróbmy sobie.... masło

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Masło pistacjowe
1

Masło pistacjowe

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Domowe mleko kokosowe
1

Domowe mleko kokosowe

aronia aronia
Wiem co jem

Domowe masło śmietankowe
1

Domowe masło śmietankowe

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe masło
1

Domowe masło

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Masło orzechowe (arachidowe)
1

Masło orzechowe (arachidowe)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym

Makaron z sosem marchewkowo-na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Makaron z kurczakiem, suszonym pomidorem i oscypkiem

Makaron z kurczakiem, suszonym…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegetariańskie leczo z oliwkami

Wegetariańskie leczo z oliwkam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
1

Risotto z kurkami i zielonym g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
1

Szakszuka, czyli jajka gotowan…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna