Jajka faszerowane na zielono i różowo

Jajka faszerowane na zielono i różowo

Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka faszerowane na zielono i różowo - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki jajka z burakiem i serkiem:

  • 4 jaja
  • 75 g drobno startych, ugotowanych lub upieczonych buraczków
  • 2 łyżki kremowego serka
  • 1-2 łyżki łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • sól
  • pieprz

jaja z awokado:

  • 4 jaja
  • ½ dużego awokado
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kremowego serka
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni Kujawski tłoczonego na zimno
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół. Z jajek wyjąć żółtka. Podzielić po równo do dwóch miseczek.

 

W pierwszej rozetrzeć żółtka z serem, burakami i olejem Kujawski z pestek dyni. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą i pieprzem.

 

Do drugiej miski z żółtkami dodać awokado, rozetrzeć z serkiem i olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno. Wymieszać z natką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku.

 

Farsz nakładać łyżką (lub szprycą/rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki) do przygotowanych połówek białek.

 

Porada:

Zamiast tradycyjnie kroić jaja na połówki, można również wyciąć na środku trójkątne kliny lub odciąć końce od góry (na ok. 1/3 wysokości).

 

Jajka faszerowane to jedno z typowych dań wielkanocnych, chociaż smakują doskonale również na co dzień. W mojej wersji farsze wzbogacone są tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni, który dodał im niepowtarzalnego smaku.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów