Sernik gotowany - w pucharkach

Sernik gotowany - w pucharkach

Pomysł na prosty deser w pucharkach, dla fanów serników.  Ser krótko gotuję z dodatkami i daję do lodówki, po schłodzeniu sernik w pucharkach, jest gotowy do podania. Moim dodatkiem do sernika w pucharkach, są prażone orzechy nerkowca.  Polecam również pokruszone herbatniki, owoce, rodzynki namoczone w rumie ?

Zdjęcie - Sernik gotowany - w pucharkach - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik gotowany w pucharkach

Składniki na sernik gotowany w pucharkach 
  • 1 kg. sera mielonego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru
  • 20 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Przygotuj większy garnek z grubym dnem.

Na początek rozpuść masło, dodaj ser, całość delikatnie podgrzewaj cały czas mieszając.

Następnie dodaj jajka i cukier, nadal mieszaj do połączenia składników.

W zimnym mleku, rozprowadź proszek budyniowy i dodaj do masy serowej, cały czas mieszając. Masa serowa powinna się gotować około dwie minuty, na bardzo małym ogniu. Na koniec dodaj pastę waniliową.

Orzechy posiekaj na grube kawałki i podpraż na suchej patelni, na złoty kolor.

Masę serową, podziel do pucharków, posyp orzechami i daj do schłodzenia do lodówki ? Smacznego ?

Uwagi – do tego deseru, można dodać rodzynki namoczone w rumie, pokruszone herbatniki i ulubione owoce.

Zdjęcie - Sernik gotowany - w pucharkach - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów