Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym

Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym
Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grzybowa z pęczakiem i olejem rydzowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 200 g leśnych grzybów (np. podgrzybków i borowików)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 60 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 liść laurowy
  • 2–3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub plasterki i przesmażamy na oleju z pierwszego tłoczenia. Dodajemy posiekany czosnek i pęczak. Jeszcze chwilę smażymy. Następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 10 minut.

Gdy warzywa i kasza są już prawie miękkie, dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy jeszcze 15–20 minut.

Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Zupę przelewamy do talerzy. Każdą porcję skrapiamy olejem Kujawskim z lnianki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów