Grillowany stek z polędwicy wołowej w marynacie słodka papryka

Grillowany stek z polędwicy wołowej w marynacie słodka papryka

  Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grillowany stek z polędwicy w marynacie słodka papryka - zioła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 280 g marchewki
  • 90 g marynaty Kujawski słodka papryka - przepis na marynatę tutaj
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Przygotowanie

Polędwicę wołową umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, wykroić steki o wadze 220 g i grubości 5 cm. Steki posmarować marynatą Kujawski słodka papryka przykryć i marynować przez 2 godz. w chłodnym miejscu.

 

Po tym czasie oczyścić mięso z nadmiaru marynaty, posmarować olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i grillować do temperatury 56°C wewnątrz mięsa (ok. 12 min).

 

Marchew umyć, obrać, przeciąć na pół i sparzyć w wodzie z solą i cukrem. Miód rozgrzać na patelni na ciemnozłoty kolor. Podsmażyć marchew, dodać marynatę Kujawski słodka papryka i schłodzone masło. Energicznie zamieszać i zdjąć z patelni. Steki z polędwicy serwować z warzywami.

Kategorie przepisów