Golonka po bawarsku

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna propozycja, która chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią bawarską. Może się zdziwicie, ale na to danie, to najbardziej czekał mój Synek, który uwielbia golonkę. Podawałam ją z pysznymi bułeczkami z Weekendowej Piekarni - Laugenbrötchen. Przygotowując golonkę kierowałam się przepisem ze strony Moje przepisy, niemniej jednak wprowadziłam małe zmiany. Użyłam większej ilości przypraw do natarcia golonki i nie dodawałam margaryny, gdyż nie mam pojęcia po co jest w przepisie podane pół kostki margaryny. Pominęłam ją zupełnie i uważam, że mojej golonce nic nie brakowało. Była pyszna.

Zdjęcie - Golonka po bawarsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • golonka tylnia
  • 1 duża cebula 2
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (pokrojony korzeń)
  • piwo (około 1/3 puszki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, można również dodać inne przypraw np. ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku. Całość zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny do lodówki (ja odłożyłam na całą noc). Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą (użyłam wody, w której ją obgotowywałam) i piec 2 godziny w temperaturze 200ºC. U mnie woda sięgała tak do 1/4 - 1/3 wysokości golonki. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15 - 20 minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze 30 minut, co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Ajoblanco - andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku
1

Ajoblanco - andaluzyjski chłod…

food² food²
Food Square

Keczup domowy

Keczup domowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Lody amaretti dla NieAlergika

Lody amaretti dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Malinowa chmurka
2

Malinowa chmurka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lody jeżynowe

Lody jeżynowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Crostini z musem z wątróbek według Magdy Gessler
1

Crostini z musem z wątróbek we…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

food² food²
Food Square

Kurczak z rożna - kuchniabazylii.pl

Kurczak z rożna - kuchniabazyl…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Wieprzowina z paprykowym sosem i portugalski migas

Wieprzowina z paprykowym sosem…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kurczak z sosem jagodowym
1

Kurczak z sosem jagodowym

Dzi Dzi
karmelowy

Pulpeciki w sosie paprykowo-pomidorowym
2

Pulpeciki w sosie paprykowo-po…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek