Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto

Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto
Zdjęcie - Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Fit pizza z kalafiora ze szpinakiem, pieczarkami i pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kalafiora
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 60 g parmezanu
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 50 g świeżej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek bazylii
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie

Kalafior gotujemy na parze. Następnie miksujemy do uzyskania konsystencji ryżu i osączamy, zawijając w czystą ściereczkę.

Do kalafiora dodajemy 50 g parmezanu i 1 jajko. Mieszamy dokładnie. Na blasze wyłożonej pergaminem formujemy spód pizzy. Pieczemy 20 minut w temp. 180 ºC.

Bazylię miksujemy z orzeszkami pinii, pozostałym parmezanem i 30 ml oleju na pesto.

Na łyżce Oliwiera smażymy na złoty kolor pieczarki pokrojone na ćwiartki lub plasterki. Pod koniec dodajemy szpinak i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż szpinak zmięknie i odparuje sok, który wytrącił się z warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na upieczonym spodzie układamy kawałki mozzarelli i wykładamy szpinak z pieczarkami. Pieczemy 10-12 minut w temp. 200ºC.

Przed podaniem skrapiamy bazyliowym pesto.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów