Pasta rogalowa

Pasta rogalowa
Zdjęcie - Pasta rogalowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 8
  • Czas przygotowania: 5minuty
  • Czas gotowania: 3minuty

Jestem ogromną wielbicielką różnego rodzaju smarowideł do chleba i mam całkiem sporą kolekcję przepisów na blogu. Dołącza dzisiaj  do niej absolutnie fantastyczna pasta rogalowa z przepisu Marty Dymek, z jej najnowszej książki Jadłonomia po polsku. Zapach prażonego maku z sezamem jest cudownym zwiastunem tego jak ta pasta będzie smakować i już wtedy będziecie pewni, że powstanie coś pysznego.  I wtedy też zrozumiecie dlaczego nazywa się rogalowa:)

Składniki Instrukcje

Rozgrzać patelnię. Na suchą, gorącą patelnię wsypać sezam i prażyć dwie minuty, aż zrobi się złoty i pachnący. Przesypać na talerzyk, a na patelnię wrzucić mak, prażyć minutę, do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć.

Fasolę odcedzić, przełożyć do małego pojemnika blendera i zblendować z olejem oraz z solą i pieprzem. Kiedy pasta będzie gładka, dolać wodę i ponownie zblendować. Wsypać uprażone ziarenka i wymieszać.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pasta rogalowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów