Pizza bez drożdży na cienkim cieście
Pizzę bez drożdży zaczęłam piec w okresie pierwszej fali epidemii, kiedy to drożdże były produktem bardzo luksusowym, a szukać można było ich ze świecą 😂 Pamiętam te posty na Facebook-u z zapytaniem ” Jak wyhodować drożdże”. Nie powiem dla mnie, osoby która uwielbia drożdżowe wypieki było to wyzwanie, ale jak widać można sobie bez nich poradzić. Może pizza bez drożdży różni się w smaku ale zapewniam, że jest równie pyszna ! Jest to też dużo szybsza wersja, gdyż ciasta nie zostawiamy do wyrośnięci atak jak w przypadku ciasta drożdżowego.
Jeśli chodzi o dodatki to oczywiście są one dowolne, możecie użyć tego co akurat macie w domu lub jakiś swoich ulubionych i sprawdzonych połączeń. Ja tym razem na pizzy położyłam wcześniej lekko grillowane kawałki cukinii, świeżą rukolę (która też udekorowałam pizzę po upieczeniu ) i plastry roślinnej alternatywy sera Gouda (polecam Violife, świetnie się topi ! )
Ciasto:
180 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
150 ml roślinnego jogurtu (sojowy/kokosowy bez cukru) *
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos:
200 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
*Jogurt powinien mieć temp. pokojową, oczywiście zamiast roślinnego można użyć naturalnego.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie wałkujemy (koło lub prostokąt). Następnie przekładamy na blachę. Smarujemy lekko oliwą, nakładamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy oraz ulubione dodatki (u mnie cukinia, rukola i wegański ser Gouda). Pieczemy w 180 st. C ok. 30-35 min.
- 180 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 150 ml roślinnego jogurtu sojowy/kokosowy bez cukru *
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Mąkę przesiewamy z proszkiem i sodą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 min.
- Po tym czasie wałkujemy (koło lub prostokąt). Przekładamy na blachę. Smarujemy lekko oliwą, nakładamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy oraz ulubione dodatki (u mnie cukinia, rukola i wegański ser Gouda).
- Pieczemy w 180 st. C ok. 30-35 min.