Dutch baby – historia i przepis


Zdjęcie - Dutch baby – historia i przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dutch baby – historia pewnego naleśnika.

To dziecko ma już ponad 100 lat! Dutch baby w dosłownym tłumaczeniu oznacza „holenderskie niemowlę”, ale z Holandią raczej nie ma nic wspólnego. Te naleśniki przywędrowały do nas ze Stanów Zjednoczonych, a dokładnie z Seattle, gdzie mieści się restauracja Manca’s Cafe. Jej pochodzący z Niemiec właściciel, Victor Manca, pewnego razu wpadł na pomysł, by ciasto naleśnikowe upiec w piekarniku. Podobną technologie stosuje się przygotowując pudding z Yorkshire lub popovers, niektórzy więc uważają, że kucharz mógł się zainspirować potrawami kuchni angielskiej.
Dlaczego więc pieczony naleśnik nazywa się holenderski, a nie niemiecki? Ponoć mała córka Victora Manca nie potrafiła wymówić nazwy „deutsch”, nazywając naleśniki zamiast tego „dutch”. W związku z tym właściciele lokalu do lat czterdziestych ubiegłego wieku nieformalnie zastrzegali sobie wyłączne prawo do wykorzystywania tej nazwy. Dutch baby podbiły kulinarną mapę nie tylko USA, ale także innych krajów, w tym niemal całej Europy. Jak to w podobnych przypadkach bywa, receptura naleśnika wymyślonego przez właściciela Manca’s Cafe jest pilnie strzeżona. Jednak w krótkim czasie pojawiło się sporo przepisów, pozwalających osiągnąć niemal taki sam (a może i lepszy) efekt smakowy i wizualny. Na początku XX wieku w restauracji Manca dutch baby był daniem wytrawnym, podawanym z bekonem lub kiełbasa. Natomiast słodka wersja naleśnika pojawiła się nieco później i zapewne była wynikiem eksperymentów nad poszukiwaniem innych wariantów smakowych potrawy.
Kolejną odmianą dutch baby jest naleśnik, który nosi imię amerykańskiego pisarza Davida Eyre’a. Przepis ten został opublikowany w The New York Times 10 kwietnia 1966 r. i zatytułowany "Pancake Nonpareil". Eyre wykorzystał przepis autorstwa Victora Hirtzlera na dutch baby z książki kulinarnej hotelu St. Francis. Pisarz pominął cukier i sól w cieście oraz dostosował temperaturę pieczenia naleśnika. Według redaktora „Honolulu Magazine” David Eyre’a poczęstował go tym naleśnikiem podczas wizyty w domu pisarza w Honolulu.

Dutch baby różni się od zwykłych naleśników sposobem przygotowania, ponieważ jest pieczony w piekarniku. Dzięki temu ciasto spektakularnie rośnie, ma chrupiące brzegi i wilgotny środek, przypominający nieco ciasto parzone.
Przygotowując pieczone naleśniki warto zastosować kilka prostych zasad. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie. Do pieczenia naleśnika najlepiej wykorzystać żeliwną patelnię, ponieważ lepiej przewodzi ciepło i rozkłada je równomiernie na całej powierzchni. Jeśli nie mamy żeliwnej patelni, można upiec naleśnik w zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate.
Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem z cytryny, oprószony cukrem pudrem. Do wersji na słono świetnie smakować będzie z wysmażonym na chrupko bekonem, pomidorkami cherry, awokado, sadzonym jajkiem, serem lub twarogiem np. ze szczypiorkiem.

Zdjęcie - Dutch baby – historia i przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dutch baby z gruszką Składniki:
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
1 łyżka masła klarowanego
Dodatki: gruszka, płatki migdałowe, cukier puder

Piekarnik nagrzać do 220stC.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól zmiksować na jednolite ciasto. W żeliwnej patelni rozpuścić masło, posmarować nim boki patelni. Wlać ciasto, na ciasto wyłożyć kilka cienkich plasterków gruszki, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika, piec ok 18-20 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Upieczony naleśnik powinien być złoto-brązowy, a jego brzegi mocno uniesione.
Patelnię z naleśnikiem wyjąć z piekarnika. Naleśnik oprószyć cukrem pudrem i podawać od razu.
Smacznego!

Zdjęcie - Dutch baby – historia i przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik cappuccino

Jabłecznik cappuccino

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Szarlotka dla początkujących (krok po kroku)

Szarlotka dla początkujących (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym

Kaczka pieczona z jabłkami w s…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smalec domowy z jabłkiem i majerankiem

Smalec domowy z jabłkiem i maj…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto z jabłkami francuskie

Ciasto z jabłkami francuskie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka

Walentynkowa gruszka w czerwonym winie
1

Walentynkowa gruszka w czerwon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto z musem jabłkowym
2

Ciasto z musem jabłkowym

napiecyku napiecyku
napiecyku

Puszysta szarlotka z jabłkami
4

Puszysta szarlotka z jabłkami

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżówki maślankowe  z jabłkami i orzechami - fit
1

Drożdżówki maślankowe z jabłk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą
1

Pizza z gruszką i szynką dojrz…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!