Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek idealny. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 golonki z indyka
  • 4 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 jajka M
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 bułki kajzerki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie



1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół.
2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy.
3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy.
4. Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy mięso, warzywa, wątróbkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Bułki kajzerki moczymy w 1 kubku rosołu i również mielimy.
5. Do przemielonych składników dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy.
6. Mięso przekładamy do formy o wymiarach 14x32 cm, wierzch możemy posypać czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy :-)

Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów