Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

Zdjęcie - Żurek z białą kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami      Żurek to zupa , która jak żadna inna kojarzy mi się z Wielkanocą . Aromatyczna , o zdecydowanym smaku , sycąca - świetna nie tylko na święta :) 

To moja pierwsza propozycja do Kuchni Wielkanocnej .

Zdjęcie - Żurek z białą kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 2-3 pętka białej kiełbasy
  • kawałek wędzonych żeberek
  • 500 ml zakwasu żurkowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • włoszczyzna [ może być krojona ,mrożona ]
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, listek laurowy 
  • majeranek
  • 2-3 ziemniaki*
  • Vegeta
  • sól , pieprz


        Kiełbasę i żeberka włożyć do garnka, zalać 2 - 2,5 l wody, dodać 2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i łyżkę Vegety. Zagotować, dodać obraną włoszczyznę i cebulkę. Gotować ok.30-45 minut.

        Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy, ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wlać zakwas. Pogotować chwilę, dodać zgniecione ząbki czosnku. Śmietanę rozmieszać z paroma łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować. Zdjąć z kuchenki, dodać roztarty w dłoniach majeranek, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wyjąć z zupy kiełbasę , pokroić ją w plasterki i włożyć z powrotem do garnka . 

Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki . 

* ziemniaki można pominąć 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów