Zupa ze świeżymi grzybami

Zupa ze świeżymi grzybami

Jadłam kiedyś taką zupę w pracy i bardzo mi zasmakowała. Ma delikatniejszy smak niż grzybowa z suszonych grzybów i wyjątkowo kremową konsystencję, a miksować nic w niej nie trzeba. Robi się ją w około godzinę. Naprawdę warto, szczególnie teraz gdy mamy grzybowy urodzaj. Ja dałam do niej same podgrzybki, takie większe i starsze egzemplarze, których nie mogę zamarynować.

 

Zdjęcie - Zupa ze świeżymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

ok. 300 g świeżych podgrzybków (lub mieszanych grzybów leśnych)

1 marchewka

1/2 selera

3 średnie ziemniaki

1 cebula

sól, pieprz

2 łyżki masła

mała śmietana 12%

2 garście posiekanej natki pietruszki

 

1. Seler i marchewkę obrać i pokroić w małe słupki. Zalać ok. 1 litrem wody, dodać sól i gotować 15 minut.

2. Do gotujących się warzyw dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze ok. 15 minut.

3. Podczas gdy warzywa się gotują, oczyścić i posiekać w paski grzyby (kapelusze i ogonki) oraz pokroić cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć na nim cebulę. Po kilku minutach dodać grzyby i smażyć około 5 minut.

4. Do ugotowanych warzyw dodać grzyby podsmażone z cebulą i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Przyprawić pieprzem mielonym, zabielić śmietaną (można dodać łyżkę mąki), zagotować i na samym końcu dodać natkę pietruszki.

 

Przepis dodaję do akcji:

Zdjęcie - Zupa ze świeżymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podziel się:

Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...

Tags: grzyby, podgrzybki

Kategorie przepisów