Zupa rybna

Zupa rybna

Zdjęcie - Zupa rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja kochana Babcia jest mistrzynią w robieniu postnej zupy rybnej na święta Bożego Narodzenia – robi treściwy bulion rybny i go zabiela. Ja skusiłam się na zrobienie innej wersji zupy rybnej – na bazie pomidorów. Wyszło przepysznie!

Składniki (4 porcje):

250 g mieszanki morskiej – ryby, krewetki (dowolne)
2 puszki pomidorów (najlepiej bez skóry, krojonych)
2 cebule
3 ząbki czosnku
½ strąka czerwonej papryki
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
1 litr wody
odrobina vegety natura (bez konserwantów)

grzanki z chleba o smaku ziołowym

Przygotowanie:

Pomidory przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w cienkie półkrążki cebule, przez praskę przeciskamy czosnek i wszystko zalewamy 2 łyżkami oliwy. Dusimy do miękkości (aż cebula zmięknie) ok 15 minut.
Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą natura do smaku.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę (ja wcześniej obieram ją ze skórki) oraz 1 litr wody i wszystko zagotowujemy.
Dodajemy mieszankę rybną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy drugi raz do smaku.

Serwujemy z ziołowymi grzankami. Smacznego!

Grzanki możemy sami zrobić, krojąc drobno czerstwy chleb i podsmażając na maśle z ziołami na rumiano lub na odrobinie smalczyku roślinnego z ziołami.

Zdjęcie - Zupa rybna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów