Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini
Zdjęcie - Zupa pomidorowa z tortellini - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTortellini to maleńkie, włoskie pierożki z nadzieniem serowym, szpinakowym i mięsnym. Ciasto jest bardzo delikatne, podobnie farsz. Dość prostą zupę z marchewką, cebulą i pomidorami, wystarczy zmiksować na krem i osobno ugotować ulubione włoskie tortellini. Zupa jest bardzo pożywna i sycąca, doprawiłam ją czosnkiem, lubczykiem i bazylią ?

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z tortellini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

         Składniki
  • 1/2 l bulionu
  • 500 g naturalnego przecieru pomidorowego zobacz tutaj lub pomidory ze słoika zobacz tutaj
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżka suszonego lubczyku i bazylii
  • 300 g ulubionego tortellini
  • 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
Tortellini gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i przelewam zimną wodą. Marchewkę i cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone warzywa i czosnek. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula odparuje wodę. Do gorącego bulionu dodaję warzywa, całość gotuję 10 minut na małym ogniu i miksuję na krem. Dodaję suszone zioła i gotuję jeszcze około 5 minut. Gotową zupę doprawiam do smaku. Tuż przed podaniem, do zupy daję tortellini i chwilę całość podgrzewam, dodaję posiekaną bazylię. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z tortellini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów