Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zdjęcie - Zupa krem z pora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z pora to dobry pomysł na obiad. Robię ją bardzo często bo moja córeczka bardzo ją lubi. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Ponadto dzięki dodaniu do niej ziemniaków jest gęsta i sycąca. Kiedy jest zimno najlepiej rozgrzać się dobrą i zdrową zupą, polecam.

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól, pieprz (według uznania)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • grzanki

Przygotować 1 litr wywaru warzywnego: do garnka wlać wodę, wrzucić porcję rosołową z kurczaka. Gotować na większym gazie do momentu, aż pojawią się szumowiny. Zdjąć szumowiny cedzakiem, dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy oraz obrane marchewki, pietruszkę i seler. Gotować 1 godzinę na małym ogniu do miękkości warzyw (a najlepiej 1 1/2 godziny). Po ugotowaniu odstawić rosół na około 15-20 minut a następnie przecedzić przez sito.

Pora oczyścić, pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą z oliwek. Wrzucić pora, dusić przez około 5 minut żeby zmiękł. Następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, dusić przez następne 5 minut mieszając co jakiś czas. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Następnie podsmażone warzywa zalać wywarem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, przez około 30 minut na mniejszym ogniu. Garnek zestawić z ognia, ostudzić a na koniec zmiksować na gładki krem (można dodać ugotowane marchewki z wywaru). Doprawić jeszcze raz jeśli jest potrzeba i podawać, np. z grzankami.

Smacznego!

Kategorie przepisów