Zupa krem z pieczarek i kalafiora

Zupa krem z pieczarek i kalafiora
Zdjęcie - Zupa krem z pieczarek i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa krem z pieczarek i kalafiora jest delikatna, lekka i słodkawa. Lubię tradycyjną pieczarkową z kawałkami grzybów i warzyw ale zdecydowanie wygrywają u mnie zupy krem ?
Do tego domowe grzanki ziołowe i pianka z mleka sojowego – nic więcej nie trzeba !
Dodatkowo zupa jest niskokaloryczna i spokojnie może być spożywana przez osoby na diecie.


Porcja zupy bez grzanek: 160 g / 65 kcal


Zupa krem z pieczarek i kalafiora zasmakuje też niejadkom,
którzy wybierają pieczarki z zupy ?

Zdjęcie - Zupa krem z pieczarek i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
1 główka kalafiora
150 g obranych pieczarek
1 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Sól, pieprz
Mleko sojowe (dobre do spieniania)

Grzanki:
Kilka kromek chleba
1 łyżka oleju
ulubione zioła

 

Sposób wykonania:


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut. 

Pianka:
Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).

Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami. 

 

Lubicie zupy ? Koniecznie zobaczcie też inne przepisy !

Zdjęcie - Zupa krem z pieczarek i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa krem z pieczarek i kalafiora Pyszna i dietetyczna zupa krem. Kategorie: Zupa Kuchnia: Dietetyczna, Fit, Wegańska Tagi: zupa krem Czas przygotowania: 16 minutes Cook Time: 25 minutes Całkowity czas: 41 minutes Ilość porcji: 6 osób Kalorie: 65kcal Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 1 główka kalafiora
  • 150 g obranych pieczarek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • Mleko sojowe dobre do spieniania
Grzanki:
  • Kilka kromek chleba
  • 1 łyżka oleju
  • ulubione zioła
Sposób wykonania
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzanki:
  • Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut.
Pianka:
  • Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).
  • Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami.
Zdjęcie - Zupa krem z pieczarek i kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów