Zupa grzybowa z soczewicą

Zupa grzybowa z soczewicą

Zupa grzybowa z łazankami to popularna wigilijna potrawa, ale równie dobrą propozycją na Wieczerzę jest zupa z podgrzybków podana z soczewicą – postna, a jednocześnie wykwintna. Jest tak dobra, że z pewnością zrobi pozytywne wrażenie na gościach, pozostawiając miłe wspomnienie i... puste talerze ;)

Zdjęcie - Zupa grzybowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA GRZYBOWA Z SOCZEWICĄ
(5 porcji)
300g mrożonych podgrzybków (najlepiej całe kapelusze, ale nie jest to konieczne),
200g czerwonej soczewicy,
2 małe marchewki,
1 korzeń pietruszki,
nieduży kawałek selera,
3 średnie ziemniaki,
½ pora (biała część),
1,5 l bulionu warzywnego,
2 liście laurowe,
2-3 ziarenka ziela angielskiego,
3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia,
sól i pieprz,
posiekana natka pietruszki

Grzyby rozmrozić. Pora posiekać, obrane marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pora i grzyby. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, następnie dodać pokrojone warzywa i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie w drugim garnku ugotować soczewicę, uważając, by jej nie rozgotować (wystarczy 12-15 minut).
Ugotowaną soczewicę nałożyć na talerze, zalać zupą i posypać natką pietruszki.

Zdjęcie - Zupa grzybowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis powstał na potrzeby projektu e-book ze świątecznymi przepisami przy współpracy z serwisem zPierwszegoTloczenia.pl oraz ZT Kruszwica :)

Zdjęcie - Zupa grzybowa z soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów