Zupa dyniowo-pomidorowa

Zupa dyniowo-pomidorowa


Zdjęcie - Zupa dyniowo-pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dosłownie po sąsiedzku, na końcu głównej ulicy, mam giełdę owocowo-warzywną, którą czasem odwiedzam. Nie zdarza się to często, bo na co dzień nie są mi potrzebne dziesiątki kilogramów zapasów, ale od czasu do czasu przejdę się tam choćby piechotą – na spacer :) Wizyty obowiązkowe, to te w czerwcu, po truskawki kaszubskie prosto z pola, później w lipcu wiśnie i czarne porzeczki, a w tym roku dodatkowo swoje giełdowe zakupy wzbogaciłam o kilka dyń. Przecudnej urody, zgrabniutkie dynie o nazwie Justynka, które przyjechały prosto z pola na Kaszubach. Wielkością zbliżone do dyni Hokkaido. Intensywny kolor miąższu, jak też smak też przypomina tą odmianę. Dynie Justynka mają cienką skórkę, a pestki po uprażeniu są pyszne!
Dynie powędrowały do piwnicy, ale jedną zachowałam sobie w domowej spiżarni i przygotowałam z niej zupę, do której dodałam domowy przecier pomidorowy i trochę garam masala. Powstała pyszna, rozgrzewająca zupa o lekkim posmaku orientu - bardzo gęsty krem, który z powodzeniem można by rozsmarować na grzance. Następnym razem wypróbuję taką wersję :)
P.S. Niestety, nie udało mi się przyłączyć do corocznego święta dyni u Bei, spóźniłam się o parę dni ...

Zdjęcie - Zupa dyniowo-pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa dyniowo-pomidorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsta zupa krem z dyni i pomidorów

500 g dyni Justynka (lub Hokkaido) – waga po obraniu i wypestkowaniu
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
biała część pora – około 20 cm dł.
250 ml przecieru z pomidorów
500 - 600 ml wody
½ łyżeczki gotowej przyprawy garam masala
sól

Dynię pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki i marchewkę również pokroić na kawałki wielkości kawałków dyni. Pora pokroić w plastry. Warzywa zalać wodą i przecierem i gotować 20 minut. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawę garam masala i sól do smaku.

Kategorie przepisów