Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek

Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek

Zdjęcie - Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawe połączenie smaków pomidorów, gruszek imbiru, czyli ... jest lekko słodkawy od gruszki aromatyczny od wina i innych przypraw - wszystko ładnie razem się komponuje a z mięsem smakuje wyśmienicie... Polecam

oryginł
  • 1 kg zielonych pomidorów 
  • 1 kg zielonych gruszek 
  • 200 g czerwonej cebuli 
  • 150 g dobrego octu z białego wina
  • 10 g startego imbiru 
  • 30 sztuk nasion kolendry
  • 2 łyżeczki czarnej lub białej gorczycy 
  • 150 g brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka chili

Pomidory sparzyć i wyjąć rdzeń, następnie pokroić na ósemki. Gruszki umyć, obrać wyjąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka - wszystko przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, dodać resztę składników poza solą i chili - dusić pod przykryciem ok 15 minut. Zdjąć pokrywkę z garnka i gotować jeszcze ok 30 - 45 minut na małym ogniu. Pomidory powinny się rozpaść na małe kawałki a gruszki powinny zostać w całości, sprawdzić konsystencję chutney na zimnym talerzyku - pewien być dość gęsty.  Na końcu doprawić solą i chili pogotować jeszcze chwilę - przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować w piekarniku.

Smacznego

Zdjęcie - Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Złoto jesieni - chutney z zielonych pomidorów i gruszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów