Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu

Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu


Zdjęcie - Ziolowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Beszamel to nic innego jak zasmazka z maki na masle rozprowadzona mlekiem.Doprawiony sola,bialym pieprzem i swiezo starta galka muszkatalowa i sokiem z cytryny.Ponoc wymyslony zostal przez francuskiego urzednika na dworze Ludwika XIV Luisa de Bechamell.Beszamel to krol sosow i to nie tylko stolu francuskiego czy wloskiego .Ten przepis powinien znac kazdy,kto chce zglebic tajniki sztuki kulinarnej,bo stanowi on podstawe wielu klasycznych sosow.Poza tym opanowanie umiejetnosci jego przyrzadzania uwolni Was na zawsze od sosow z torebek.Na jego bazie mozesz zrobic kazdy sos,a te ze sklepu do kosza ? Pewnie,po co Wam chemia na talerzu.
Podawany do mies gotowanych i warzyw.Wlasnie teraz latem niezastapiony we wszystkich zapiekankach ,poniewaz idealnie komponuje sie wlasnie z warzywami .

PODSTAWOWY PRZEPIS NA SOS BESZAMELOWY

Zdjęcie - Ziolowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki:

500 ml mleka
30 g masla (2 plaskie lyzki)
30 g maki (2 plaskie lyzki)
sol,bialy pieprz
swiezo zmielona galka muszkatalowa

Wykonanie:

  • w rondelku roztopic 2 lyzki masla,dodac make i zrobic biala zasmazke.Mieszac krotko,by sie nie zrumienila.
  • powoli dolewac zimne mleko caly czas energicznie mieszajac trzepaczka balonowa,by sos nie przywarl do dna.Mieszajac gotowac na malym ogniu,az sos zgestnieje
  • dodac sol,pieprz i starta galke muszkatalowa

Z podanej ilosci uzyskasz 4 porcje sosu:
1 porcja to 162 kcal, 5 g bialka,10 g tluszczu,i 11 g weglowodanow i

  • czesc wywaru mozesz zastapic winem,wywarem miesnym np.z kurczaka lub cieleciny
  • do sosu dodaj 2 lyzki posiekanych swiezych ziol lub 1 lyzeczke suszonych -otrzymasz sos ziolowy.Dodalam tymianek i oregano
  • jesli sos ma dla Ciebi zbyt mdly smak wez 1 cebule,1 listek laurowy i 2 gozdziki.Przytwierdz godzikami listek laurowy do calej ,obranej wczesniej cebuli.Zagotuj mleko z tak naszpikowana cebula i odstaw na 10 minut.Przed robieniem sosu cebule usun
  • niektore zrodla podaja dodatek soku z cytryny do podstawowego sosu.Nie probowalam

UWAGI :jedna wazna zasada-goraca zasmazke rozprowadzamy zimnym mlekiem(rosolem,winem,woda) i podgrzewajac mieszamy dokladnie do zgestnienia sosu,tak by nie bylo grudek.
Najlepiej przyrzadzac sos tuz przed podaniem,w ostatniej chwili,poniewaz kazdy sos traci na smaku przez odgrzewanie
Gdy zrobia sie grudki,po prostu przetrzyj go przez sitko.
Jesli czas na to nie pozwala i przygotujesz sos wczesniej,to odgrzewajac go do zimnego sosu dodaj troche mleka,zeby go nieco rozrzedzic.
jesli nie chcesz,by na powierzchni utworzyla sie skorka,polej go stopionym maslem lub przykryj dopasowanym do srednicy garnke posmarowanym maslem kawalkiem pergaminu.

MODYFIKACJE SOSU BESZAMELOWEGO :

Niewielkie zmiany lub inne dodatki sprawia,ze otrzymasz kolejny klasyczne polaczenie,tak ze beszamel moze byc podstawa kolejnych sosow.

sos chrzanowy-do sosu beszamelowego dodj lyzke chrzanu.Swietny do gotowanych mies
sos curry- do sosu dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzu
sos musztardowy-do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkach
sos mornay-do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody

zrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow
"Essen & Trinken" Heft 6/2014

Kategorie przepisów