Ziemniaki prażone z warzywami

Ziemniaki prażone z warzywami
Prawie każdy pamięta klasowe, albo rodzinne prażone, koniecznie w żeliwnym garnku, przykryte darnią i podane na liściu kapusty. Prażone można z powodzeniem przygotować w domu, ja z czasem zaczęłam dodawać do ziemniaków marchewkę, zioła, paprykę i taka forma tej potrawy odpowiada mi najbardziej. Doprawiam ją tym, co właśnie mam pod ręką. Tym razem dostałam od znajomej, która wróciła z Bułgarii magiczną mieszankę suszonej papryki, pomidorów i sama nie wiem jeszcze czego…, ale smakuje wspaniale.. Bardzo polecam to danie na prosty i smaczny obiad :-)

Zdjęcie - Ziemniaki prażone z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 3-4 osób
  • 1200 g ziemniaków pokrojonych w większą kostkę
  • 2 marchewki  pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 1 duża papryka pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 1/2 szkli ulubionych posiekanych ziół ( u mnie bazylia i pietruszka )
  • 15 dkg. kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 10 dkg dobrego, wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • pieprz
  • sól
Wszystkie składniki daję do miski i i delikatnie mieszam. Przekładam do większego rondla ( u mnie śr.24 cm wys. 6 cm. ).  Rondelek szczelnie przykrywam folią aluminiową. Na folię daję pokrywkę ( im cięższa, tym lepiej ). Prażone najlepiej trzymać na mniejszym ogniu ok. 50 min. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ziemniaki prażone z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów